2004 "Familie" van Maria Goos

2005 "de Dinner Party" van Neil Simon

2009 "Nu Even Niet - Nu Even Wel" van Maria Goos

2010 "Nu Even Wel" van Maria Goos

2011 "Nu Even Wel" van Maria Goos
     

van Maria Goos

23 en 24 april 2004; aanvang 19.30 uur

Locatie De Schelft, Noordwijkerhout
(duur van het stuk: ca. 3 uur, kaartje 8 euro)

regie: Mark Kipp
techniek: Nico van Gijlswijk
fotografie: Frank vanBeek

       

Vader, moeder, zoon met vrouw en dochter met man gaan nog een keer op verzoek van Pa gezamenlijk op wintersportvakantie naar Zwitserland. Moeder is ernstig ziek en de verwachting is, dat zij niet lang meer zal leven. Voor alle aanwezigen is het een gedwongen verblijf waar ze maar het beste van moeten maken. Alle sluimerende negatieve gevoelens die de familieleden voor elkaar hebben komen naar boven en worden uiteindelijk ook uitgesproken. De bom barst en Moeder wordt door haar uiteengevallen gezin de vrieskou ingestuurd....

Maria Goos (1956) schreef het stuk Familie in 1999. Het stuk is in hetzelfde jaar verfilmd en de film heeft het Gouden Kalf en de Prijs van De Nederlandse Kritiek gewonnen. Ook voor de tv-series Pleidooi en Oud Geld ontving Goos veel prijzen. Haar toneelstuk Cloaca uit 2002 was een enorm succes en is vorig jaar ook verfilmd.

       
Personages        
       
Jan, de vader, (Ferrie Moene) is rond de zestig en initiatiefnemer van de vakantie. Ooit was hij verliefd op zijn vrouw Els, maar die liefde ebde weg naarmate Els zich steeds eigenzinniger en uithuiziger ging ontwikkelen. Jan vond weer liefde bij zijn secretaresse Jenny en beschouwt Els’ terminale ziekte als een godsgeschenk.

Els, de moeder, gespeeld door Ingrid Disseldorp, is rond de zestig. Zij heeft zich voorgenomen niet te worden zoals haar eigen moeder en eigenschappen die betrekking hebben op burgerlijkheid, behoudendheid, ouderwetsheid, huisvrouw-zijn en moederlijk-zijn volkomen uit te bannen. Maar zij is erg ontevreden en nog steeds zoekende.
       

Nico, de zoon, gespeeld door Vincent Smit, is een gevoelig man die niet in staat is om goed met deze gevoelens om te gaan. Hij heeft zich daarom een rationalistische instelling aangemeten en is verworden tot een oppervlakkig ‘systeemmeneertje’. Zijn relatie met zijn vader is oppervlakkig en dus goed hanteerbaar, maar met zijn moeder heeft hij een moeizame en afstandelijke relatie.

Bibi, de dochter, gespeeld door Ans Geerlings, voelt zich verantwoordelijk voor het geluk van iedereen. Zij is een ‘world-healer’, goed bedoelend laat zij anderen graag zien hoe fijn het leven is volgens de Bibi-methode. Zij leest de tarot, doet aan yoga en wil gezelligheid. Ze houdt niet van geheimen, en vindt dat men zich niet beter hoeft voor te doen dan men is.

       

Von, de man van Bibi, gespeeld door Pio Tulp, is de relativerende factor in het gezelschap. Hij berust in zijn rol als mislukt schrijver en probeert de zwevende Bibi tegen zichzelf te beschermen. Ook is hij soms polariserend: hij is blij met de rechtvaardigheid die in de loop van het drama naar boven komt en gooit er af en toe graag een schepje bovenop.

Sandra, de vrouw van Nico, gespeeld door Charlotte Brouwer, staat snel klaar met haar oordeel. Is dominant aanwezig en zal het allemaal wel even regelen waarbij zij graag de controle houdt over haar man en kinderen. Zodra ze de grip op hen kwijtraakt slaat ze op tilt en draaft door. Zij heeft voor zichzelf een selectief geheugen ontwikkelt en als het haar even te lastig wordt steekt zij als een struisvogel haar kop in het zand.

van Neil Simon

15, 16, 22 en 23 april 2005; aanvang 18.00 uur

Locatie Witte Kerk, Noordwijkerhout
(duur van het stuk: ca. 2 uur, aansluitend diner, kaartje 25 euro)

regie: Mark Kipp
cuisinier: Wim van der Ziel
techniek: Nico van Gijlswijk
fotografie: Frank van Beek
fotobewerking: Ans Geerlings

       

Een apart stuk, op een aparte locatie, en in een aparte ambiance belooft dit voor de gasten een zeer aparte avond te worden. "The Dinner Party", geschreven door de bekende amerikaanse schrijver Neil Simon, speelt zich af in een afzonderlijke ruimte van een exclusief restaurant in een kasteel nabij Parijs. Achtereenvolgens maken 3 mannen, strak in pak, hun entree. Ze kennen elkaar niet en al snel blijkt dat ze door hun gemeenschappelijke advocaat voor dit exclusieve diner zijn uitgenodigd. De mannen tasten elkaar af, op zoek naar eventuele raakvlakken, om er achter te komen wat de bedoeling kan zijn van dit raadselachtig samenzijn. Dan verschijnen kort na elkaar 3 charmant geklede vrouwen. Onverwachte wendingen en heftige confrontaties zijn het gevolg en stap voor stap ontspint zich een verrassende intrige.
Het stuk is een aangrijpende relatiekomedie, waarbij het publiek geboeid wordt door een subtiele afwisseling van mysterieuze spanning, oprecht aangrijpende confrontaties. Alles doorspekt met perfecte oneliners.

De aparte locatie waar dit stuk werd opgevoerd was het "Witte Kerkje" in het centrum van Noordwijkerhout. (Witte Kerk) Na het stuk kregen de gasten een diner aangeboden in dezelfde locatie om samen met APART het Dinner Party gevoel te versterken. Het diner werd verzorgt door cuisinier Wim van der Ziel.

(met speciale toestemming van het I.B.V.A. "Holland" B.V. te Alkmaar)

       
       
Personages        
       
François Pichon is eigenaar van een antiquariaat, literair onderlegd en heeft een wat cynische humor.
Albert Donay is een artistieke, wat naïeve man, die ongewild in de zaak van zijn vader zit.
         
André Bouville een gewiekste zakenman.
         
Als de eerste dame Mariette Levieux een auteur van publieksromannetjes haar entree maakt, blijkt zij de ex-vrouw te zijn van François.
Als de twijfelende Yvonne Fouchet binnenkomt en de ex van Albert blijkt te zijn, wordt duidelijk dat er gescheiden stellen zijn uitgenodigd.
Als laatste maakt de flamboyante Gabrielle Buonnocelli de ex van André haar entree, de dame die dit diner heeft georganiseerd. Haar doel is te onderzoeken of de gescheiden echtparen op de een of andere manier een nieuwe start kunnen maken. Met name omdat zijzelf graag haar ex, André terug wil.
Aansluitend diner met publiek, het uiteindelijke doel van de Dinner Party.....

van Maria Goos

29 en 30 mei, 5 en 6 juni 2009; aanvang 19.30 uur

Locatie Noordwijkerhout

productie en regie: Mark Kipp
techniek: Nico van Gijlswijk
fotografie: Ans Geerlings
cuisinier: Wim van der Ziel

De 2 stukken "Nu Even Niet - Nu Even Wel" worden in een avondvullend programma opgevoerd, in een aparte ambiance met een apart hapje na afloop.


Rolverdeling

Nu Even Niet
Arie: Paul Groothuis
Har: Hans Prins
Joris: Gert-Jan Negenborn
Michiel: Stefano Romijn

Nu Even Wel
Lia: Ingrid Disseldorp
Carolien: Charlotte Brouwer
Heleen: Colette Besnard
Marieke: Marjolein van de Ven

"Nu even niet" is een verhaal over een bijzondere mannenvriendschap. Vier vrienden ontmoeten elkaar al twintig jaar lang iedere maand in hetzelfde restaurant. Waar het bij vrouwen altijd over iets moet gaan, hebben de mannen het heel de avond over niets.

Hier zitten de jongens gezellig een avond lang te eten, te drinken, te praten … over seks, over vriendschap, over niks … dat is belangrijk.
Hier worden privé en aangenaam strikt gescheiden. Hier heerst een ongeschreven wet; dit is de zeurvrije zone! Tijd voor elkaar … en vrouwen erbij? Nu even niet!


De mannen kennen elkaar sinds hun studententijd en zijn met elkaar vergroeid geraakt. Door de jaren heen is er veel wat hen bindt, maar dat is niet altijd alleen maar prettig. Als één van de vier vrienden ongeneeslijk ziek is, blijkt hoe onvoorwaardelijk die mannenvriendschap wel is.
In "Nu even wel", het vervolg van "Nu even niet", wordt het verhaal vanuit een heel andere kant belicht. “Sommige mannen gaan vreemd, sommige mannen gaan dood”. Een enkeling uit de groep doet het allebei.

Over deze enkeling gaat "Nu even wel". Precies één jaar na zijn dood komen de weduwe, haar zus en haar beste vriendin bij elkaar in hetzelfde restaurant om af te rekenen met zijn minnares.

En dit is heel andere koek. Want waar de mannen het over niks hebben, gaan deze vrouwen door tot op het bot, poeslief maar keihard.


Niets blijft onbesproken, genadeloos wordt alles uitgespit, de geschiedenis ontrafeld, oud zeer komt bovendrijven … Wat leek op een onschuldig avondje afrekenen eindigt in een onverwachte doch elegante slachtpartij, eentje om de "desperate housewives" jaloers te maken! Nu even wel!

         

NU EVEN WEL

van Maria Goos


lunchvoorstelling 9 oktober 2011; ontvangst 12.00 uur
lunchvoorstelling 7 november 2010; aanvang 12.30 uur
dinervoorstelling 13 november 2010; aanvang 18.30 uur

Locatie Noordwijkerhout

productie en regie: Mark Kipp
techniek: Nico van Gijlswijk
fotografie: Michiel Groothuis
design: Ans Geerlings

NU EVEN WEL
Een jaar na de dood van haar man Michiel komt Heleen erachter dat hij een minnares had. Zij besluit, bijgestaan door haar zus Lia en beste vriendin Carolien, de confrontatie met haar aan te gaan. Tijdens een etentje moet een punt worden gezet achter een pijnlijke affaire. Maar nieuwe feiten komen boven tafel. Oude wonden worden opengekrabd, nieuwe toegebracht. Soms zeg je dingen even niet, maar nu even wel!


Rolverdeling

Nu Even Wel
Lia: Ingrid Disseldorp
Carolien: Charlotte Brouwer
Heleen: Colette Besnard
Marieke: Marjolein van de Ven